Informator

Nigdy nie mów nigdy, czyli każdy bywa naiwny

maj 19, 2022
Gdyby wtedy, gdy miałam naście lat ktoś mi powiedział, że będę ofiarą przemocy zaprzeczałabym. Ja? Nigdy w życiu! A jednak! To gorzkie doświadczenie nauczyło mnie, by nigdy nie mówić nigdy, bo jak pisała Szymborska „tyle o sobie wiemy, ile nas…
Informator

Kalejdoskop Radia Istebna 18.05.2022

maj 18, 2022
Zapraszam do obejrzenia kolejnego Kalejdoskopu.
Informator

Nie patrz w górę, czyli świat lajków

maj 12, 2022
Rozmawiałam ostatnio ze znajomą, która jest wykładowcą akademickim, o autorytetach i kulturze. Obie bardzo ubolewałyśmy nad tym, że większość społeczeństwa bardziej liczy się ze zdaniem celebryty bez wykształcenia (lub z wykształceniem podstawowym) niż naukowca.
Kalendarium

"Nie męcz aptek i lekarza, sam znajdź drogę do cmentarza"

maj 12, 2022
Z tomiku "Rymowanki dla dużych dzieci" Wisławy Szymborskiej
Informator

Co myślą Rosjanie, czyli przybysze z „patplanety”

maj 07, 2022
Przez wiele lat myśleliśmy, że istnieje słowiańska dusza i wszyscy Słowianie, w tym Rosjanie, są do siebie podobni. Czy rzeczywiście? Na pewno pod niektórymi względami są, bo umysł kształtuje język, a słowiańskie języki są z jednej grupy. Jednak warto się…
Kalendarium

Dla mądrych jest zawsze dobry czas

maj 07, 2022
"Dla mądrych jest zawsze dobry czas.A kiedyż będzie dla uczciwych?Sza, panie Trawiński, oni mają niebo, po co im dobre czasy." Władysław Stanisław Reymont, Ziemia obiecana
Kalendarium

"Świat stoi na oszustwie, a życie jest złudzeniem."

maj 05, 2022
Henryk Sienkiewicz, Quo vadis
Kalendarium

„Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać”

maj 04, 2022
4 maja 1953 roku Ernest Hemingway  został laureatem Nagrody Pulitzera, którą otrzymał za opowiadanie „Stary człowiek i morze”. Rok później Szwedzka Akademia przyznała mu literacką Nagrodę Nobla.
Informator

Cavatina Hall - tutaj czas zatrzymuje się w miejscu

kwiecień 29, 2022
Zdarzyło się Wam kiedyś stracić poczucie upływającego czasu? Nie?!

„Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty” – Recenzja Książki

"Zdałem też sobie sprawę, że nikogo nie obchodzi, czy przepłyniesz przez to morze. Choć nie udało mi się dotrzeć do Stanów, dziękuję Bogu, że żyję. A ilu utonęło? Tego nikt nie wie. Chyba tylko morze".

Wśród tegorocznych nominacji do nagrody Conrada znalazł się reportaż Joanny Szyndler „Kuba – Miami. Ucieczki i powroty”. Tytuł sam w sobie daje nam jasne wskazanie co do tego, czego należy spodziewać się na kartach tej książki. I nie ma tutaj zaskoczenia. Na 320 stronach mamy okazję wysłuchać opowieści zwykłych Kubańczyków, którzy podjęli się czasem wielokrotnej próby przepłynięcia 150 kilometrowego pasa wody, jaki oddziela Kubę od Stanów Zjednoczonych i dotrzeć do upragnionej „ziemi obiecanej”. Różnie się to kończyło, a dla wielu balseros – tak nazwano ludzi płynących na prowizorycznych tratwach – była to pierwsza i ostatnia podróż w ich życiu.

Z wielkim zaciekawienie czytałem też o życiu na samej Kubie, o początkach Internetu i powracającemu po ponad 50 latach kapitalizmowi. Bo życie codzienne na Kubie jest tak bardzo różne od tego co my, nawet ci trochę starsi, pamiętamy jakby za mgłą, a młodzi ludzie traktują to jak niesamowitą opowieść.

Fajnym zabiegiem jest pokazanie sytuacji z drugiej strony - tych, którym udało się dotrzeć do USA i o ich pierwszych krokach w nowym, zupełnie odmiennym świecie. Jakże inny był to świat. Niektórzy z nich zdecydowali się nawet powrócić z powrotem, nie umiejąc poradzić sobie z zupełnie odmiennym stylem życia.

Joannie Szyndler trochę brakuje do Kapuścińskiego, ale i tak warto sięgnąć po książkę. Ciekawa, choć nie pasjonująca opowieść o wyspie, która mogła być rajem, a stała się szarym skrawkiem na mapie.

Choć może kiedyś...

Dodatkowe informacje

  • Tytuł: Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty
  • Autor: Joanna Szzyndler
  • Recenzja: Józek
Józef Michałek

Założyciel Radia Istebna.

kontakt: 515 533 522