Informator

WESOŁYCH ŚWIĄT!

kwiecień 03, 2021
Informator

Zanim zobaczysz na żywo - film w 4k

marzec 26, 2021
WAITOMO CAVES
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 15 marca

marzec 15, 2021
Zdarzyło się dzisiaj...
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 11 marca

marzec 11, 2021
Zdarzyło się dzisiaj...
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 03 marca

marzec 03, 2021
Wydarzyło się...
LITERATURA - Receznje

Miłość w czasach zarazy - Gabriel García Márquez

luty 02, 2021
Zdecydowanie widać rękę mistrza. Chyba tym można odróżnić naprawdę świetnych pisarzy od całej reszty. Potęgą wyobraźni, odwagą, umiejętności podania kapitalnej historii w cudownej formie. Bo język tej książki to mistrzostwo samo w sobie.
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 27 stycznia

styczeń 27, 2021
Wydarzyło się 27 stycznia...
Kalendarium

Kopia Kalendarium Radia Istebna - 20 stycznia

styczeń 20, 2021
Zobacz co wydarzyło się 20 stycznia.
Informator

Kalejdoskop Radia Istebna - 17.01.2021

styczeń 13, 2021
Pierwszy tegoroczny Kalejdoskop, a w nim rozmowa z pięcioma nietuzinkowymi goścmi. - Lucyną Ligocką-Kohut - Fundacja Koronki Koniakowskiej - prof. dr hab. Ernest Zawada - Dziekan ATH i malarz - Monika Kuczek - managerka muzyczna - Robert Gałka - autor…

„Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty” – Recenzja Książki

"Zdałem też sobie sprawę, że nikogo nie obchodzi, czy przepłyniesz przez to morze. Choć nie udało mi się dotrzeć do Stanów, dziękuję Bogu, że żyję. A ilu utonęło? Tego nikt nie wie. Chyba tylko morze".

Wśród tegorocznych nominacji do nagrody Conrada znalazł się reportaż Joanny Szyndler „Kuba – Miami. Ucieczki i powroty”. Tytuł sam w sobie daje nam jasne wskazanie co do tego, czego należy spodziewać się na kartach tej książki. I nie ma tutaj zaskoczenia. Na 320 stronach mamy okazję wysłuchać opowieści zwykłych Kubańczyków, którzy podjęli się czasem wielokrotnej próby przepłynięcia 150 kilometrowego pasa wody, jaki oddziela Kubę od Stanów Zjednoczonych i dotrzeć do upragnionej „ziemi obiecanej”. Różnie się to kończyło, a dla wielu balseros – tak nazwano ludzi płynących na prowizorycznych tratwach – była to pierwsza i ostatnia podróż w ich życiu.

Z wielkim zaciekawienie czytałem też o życiu na samej Kubie, o początkach Internetu i powracającemu po ponad 50 latach kapitalizmowi. Bo życie codzienne na Kubie jest tak bardzo różne od tego co my, nawet ci trochę starsi, pamiętamy jakby za mgłą, a młodzi ludzie traktują to jak niesamowitą opowieść.

Fajnym zabiegiem jest pokazanie sytuacji z drugiej strony - tych, którym udało się dotrzeć do USA i o ich pierwszych krokach w nowym, zupełnie odmiennym świecie. Jakże inny był to świat. Niektórzy z nich zdecydowali się nawet powrócić z powrotem, nie umiejąc poradzić sobie z zupełnie odmiennym stylem życia.

Joannie Szyndler trochę brakuje do Kapuścińskiego, ale i tak warto sięgnąć po książkę. Ciekawa, choć nie pasjonująca opowieść o wyspie, która mogła być rajem, a stała się szarym skrawkiem na mapie.

Choć może kiedyś...

Komentuj

Dodatkowe informacje

  • Tytuł: Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty
  • Autor: Joanna Szzyndler
  • Recenzja: Józek
Józef Michałek

Założyciel Radia Istebna.

kontakt: 515 533 522

Zaloguj się, by skomentować