LITERATURA - Receznje

Miłość w czasach zarazy - Gabriel García Márquez

luty 02, 2021
Zdecydowanie widać rękę mistrza. Chyba tym można odróżnić naprawdę świetnych pisarzy od całej reszty. Potęgą wyobraźni, odwagą, umiejętności podania kapitalnej historii w cudownej formie. Bo język tej książki to mistrzostwo samo w sobie.
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 27 stycznia

styczeń 27, 2021
Wydarzyło się 27 stycznia...
Kalendarium

Kopia Kalendarium Radia Istebna - 20 stycznia

styczeń 20, 2021
Zobacz co wydarzyło się 20 stycznia.
Informator

Kalejdoskop Radia Istebna - 17.01.2021

styczeń 13, 2021
Pierwszy tegoroczny Kalejdoskop, a w nim rozmowa z pięcioma nietuzinkowymi goścmi. - Lucyną Ligocką-Kohut - Fundacja Koronki Koniakowskiej - prof. dr hab. Ernest Zawada - Dziekan ATH i malarz - Monika Kuczek - managerka muzyczna - Robert Gałka - autor…
Kalendarium

Kalendarium Radia Istebna - 12 stycznia

styczeń 12, 2021
Wydarzyło się...
Informator

Zanim wynaleziono drony

styczeń 05, 2021
To nie żaden photoshopowy fotomontaż ani też bujda na resorach, to prawdziwe gołębie przysposobione do robienia  lotniczych zdjęć szpiegowskich!
LITERATURA - Receznje

Salman Rushdie "Ziemia pod jej stopami"

grudzień 29, 2020
O jaką ja miałam przeprawę z tą książką, sto razy się poddawałam, i tyle samo razy autor jedną frazą potrafił mnie zanęcić.
Poezja

Kazimierz Wierzyński - Serce z kamienia

grudzień 10, 2020
Będziemy się leczyli na jesień,Na październik, listopad i grudzień,Na wieczory i noce śród nagłychZalęknionych, surowych przebudzeń.Będziemy przysięgali na ptakiI zasiane wiatrami byliny,Że na przyszłą wiosnę na pewnoOdkwitniemy i powrócimy.I będziemy siadali przy stoleZ wiernym psem, co wyciągnie się w nogach,Zatopieni…
Kalendarium

Święto Dziękczynienia czyli Thanksgiving

listopad 26, 2020
Święto Dziękczynienia to świeto zbiorów, celebracja miłości Stwórcy, który obdarza obfitością plonów, podtrzymuje przy życiu, daje pokarm ciału.   

„Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty” – Recenzja Książki

"Zdałem też sobie sprawę, że nikogo nie obchodzi, czy przepłyniesz przez to morze. Choć nie udało mi się dotrzeć do Stanów, dziękuję Bogu, że żyję. A ilu utonęło? Tego nikt nie wie. Chyba tylko morze".

Wśród tegorocznych nominacji do nagrody Conrada znalazł się reportaż Joanny Szyndler „Kuba – Miami. Ucieczki i powroty”. Tytuł sam w sobie daje nam jasne wskazanie co do tego, czego należy spodziewać się na kartach tej książki. I nie ma tutaj zaskoczenia. Na 320 stronach mamy okazję wysłuchać opowieści zwykłych Kubańczyków, którzy podjęli się czasem wielokrotnej próby przepłynięcia 150 kilometrowego pasa wody, jaki oddziela Kubę od Stanów Zjednoczonych i dotrzeć do upragnionej „ziemi obiecanej”. Różnie się to kończyło, a dla wielu balseros – tak nazwano ludzi płynących na prowizorycznych tratwach – była to pierwsza i ostatnia podróż w ich życiu.

Z wielkim zaciekawienie czytałem też o życiu na samej Kubie, o początkach Internetu i powracającemu po ponad 50 latach kapitalizmowi. Bo życie codzienne na Kubie jest tak bardzo różne od tego co my, nawet ci trochę starsi, pamiętamy jakby za mgłą, a młodzi ludzie traktują to jak niesamowitą opowieść.

Fajnym zabiegiem jest pokazanie sytuacji z drugiej strony - tych, którym udało się dotrzeć do USA i o ich pierwszych krokach w nowym, zupełnie odmiennym świecie. Jakże inny był to świat. Niektórzy z nich zdecydowali się nawet powrócić z powrotem, nie umiejąc poradzić sobie z zupełnie odmiennym stylem życia.

Joannie Szyndler trochę brakuje do Kapuścińskiego, ale i tak warto sięgnąć po książkę. Ciekawa, choć nie pasjonująca opowieść o wyspie, która mogła być rajem, a stała się szarym skrawkiem na mapie.

Choć może kiedyś...

Komentuj

Dodatkowe informacje

  • Tytuł: Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty
  • Autor: Joanna Szzyndler
  • Recenzja: Józek
Józef Michałek

Założyciel Radia Istebna.

kontakt: 515 533 522

Zaloguj się, by skomentować