Informator

Diament w 30 minut!

listopad 24, 2020
Przez miliardy lat, w ekstremalnej temperaturze i ciśnieniu, a do tego jeszcze głęboko, głęboko pod ziemią - rodzą się diamenty.
Kalendarium

Kara śmierci za dyskusje

listopad 16, 2020
16 listopada 1849 r. przyszły autor „Zbrodni i kary”, „Biesów” i „Idioty” uszłyszał wyrok - smierć przez rozstrzelanie.
Informator

11 listopada - świąteczna refleksja

listopad 11, 2020
Czasem trzeba spojrzeć wstecz, aby lepiej zobaczyć przyszłość.
Inne

Jedną wizytą na fermie przeszedł do historii seksuologii!

listopad 04, 2020
Wybory prezydenckie 2020 w USA mamy powoli za sobą, my jedna pozostajemy przy 4 listopada, tyle tylko, że my cofamy się aż do roku 1924
LITERATURA - Receznje

Radek Rak "Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli"

październik 21, 2020
To jest książka...nieoczywista. I wzbudza przeróżne emocje.Początek otulił mnie, był plastrem na moje udręczone serce, nie wężowe, a szkoda, bo jak się okazuje, daje pewne możliwości. Moje raczej żmijowate, taka dygresja.
Informator

Koncert z okazji XX Dnia Papieskiego - Zespół Regionalny Istebna

październik 12, 2020
Niedzielny wieczór w istebniańskim kościele mogliśmy wysłuchać koncertu ZespołuRegionalnego Istebna, a dla tych z Was, którzy z wiadomych powodów nie mogli w nim uczestniczyć, mamy nagranie z koncertu. Przypomnijmy tylko, że koncert odbył się w ramach pbchodów XX Dnia Papieskiego.…
Informator

Geniusz

wrzesień 20, 2020
Wieczór filmowy
Kalendarium

Korona Himalajów Jerzego Kukuczki

wrzesień 18, 2020
18 września 1987 r. Jerzy Kukuczka, jako drugi człowiek na świecie po Reinholdzie Messnerze, zdobył Koronę Himalajów.
Informator

Zanim zobaczysz na żywo

wrzesień 16, 2020
Yellowstone - zabójcze piękno?

„Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty” – Recenzja Książki

"Zdałem też sobie sprawę, że nikogo nie obchodzi, czy przepłyniesz przez to morze. Choć nie udało mi się dotrzeć do Stanów, dziękuję Bogu, że żyję. A ilu utonęło? Tego nikt nie wie. Chyba tylko morze".

Wśród tegorocznych nominacji do nagrody Conrada znalazł się reportaż Joanny Szyndler „Kuba – Miami. Ucieczki i powroty”. Tytuł sam w sobie daje nam jasne wskazanie co do tego, czego należy spodziewać się na kartach tej książki. I nie ma tutaj zaskoczenia. Na 320 stronach mamy okazję wysłuchać opowieści zwykłych Kubańczyków, którzy podjęli się czasem wielokrotnej próby przepłynięcia 150 kilometrowego pasa wody, jaki oddziela Kubę od Stanów Zjednoczonych i dotrzeć do upragnionej „ziemi obiecanej”. Różnie się to kończyło, a dla wielu balseros – tak nazwano ludzi płynących na prowizorycznych tratwach – była to pierwsza i ostatnia podróż w ich życiu.

Z wielkim zaciekawienie czytałem też o życiu na samej Kubie, o początkach Internetu i powracającemu po ponad 50 latach kapitalizmowi. Bo życie codzienne na Kubie jest tak bardzo różne od tego co my, nawet ci trochę starsi, pamiętamy jakby za mgłą, a młodzi ludzie traktują to jak niesamowitą opowieść.

Fajnym zabiegiem jest pokazanie sytuacji z drugiej strony - tych, którym udało się dotrzeć do USA i o ich pierwszych krokach w nowym, zupełnie odmiennym świecie. Jakże inny był to świat. Niektórzy z nich zdecydowali się nawet powrócić z powrotem, nie umiejąc poradzić sobie z zupełnie odmiennym stylem życia.

Joannie Szyndler trochę brakuje do Kapuścińskiego, ale i tak warto sięgnąć po książkę. Ciekawa, choć nie pasjonująca opowieść o wyspie, która mogła być rajem, a stała się szarym skrawkiem na mapie.

Choć może kiedyś...

Komentuj

Dodatkowe informacje

  • Tytuł: Kuba – Miami. Ucieczki I Powroty
  • Autor: Joanna Szzyndler
  • Recenzja: Józek
Józef Michałek

Założyciel Radia Istebna.

kontakt: 515 533 522

Zaloguj się, by skomentować