LITERATURA - Receznje

Radek Rak "Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli"

październik 21, 2020
To jest książka...nieoczywista. I wzbudza przeróżne emocje.Początek otulił mnie, był plastrem na moje udręczone serce, nie wężowe, a szkoda, bo jak się okazuje, daje pewne możliwości. Moje raczej żmijowate, taka dygresja.
Informator

Koncert z okazji XX Dnia Papieskiego - Zespół Regionalny Istebna

październik 12, 2020
Niedzielny wieczór w istebniańskim kościele mogliśmy wysłuchać koncertu ZespołuRegionalnego Istebna, a dla tych z Was, którzy z wiadomych powodów nie mogli w nim uczestniczyć, mamy nagranie z koncertu. Przypomnijmy tylko, że koncert odbył się w ramach pbchodów XX Dnia Papieskiego.…
Informator

Geniusz

wrzesień 20, 2020
Wieczór filmowy
Kalendarium

Korona Himalajów Jerzego Kukuczki

wrzesień 18, 2020
18 września 1987 r. Jerzy Kukuczka, jako drugi człowiek na świecie po Reinholdzie Messnerze, zdobył Koronę Himalajów.
Informator

Zanim zobaczysz na żywo

wrzesień 16, 2020
Yellowstone - zabójcze piękno?
Informator

Zanim zobaczysz na żywo

wrzesień 14, 2020
Wiadukt Glenfinnan - wiadukt Harrego Pottera.
LITERATURA - Receznje

Linda Polman "Laleczki skazańców. Życie z karą śmierci"

wrzesień 10, 2020
Aż dziwne, że w takiej właściwie małej książeczce, skromnej, udało się zmieścić tak wiele. Kapitalnie autorka podeszła do tematu. O owych laleczkach, czyli w większości Europejkach, które korespondują, pomagają czy też wychodzą za mąż za skazańców z cel śmierci w…
Informator

Zanim zobaczysz na żywo

wrzesień 09, 2020
Dziś zapraszamy w okolice wodospadu Horsetail "koński ogon" w Parku Narodowym Yosemite.
Informator

Pomnik anonimowego wspinacza

wrzesień 07, 2020
Góry - słowo-klucz, otwierające naszą pamięć i wyobraźnię na urwiste granie, zapierające dech w piersiach widoki, szczyty osnute mgłą.... piękno zawarte w kamieniu.

11 września 1981 roku - powstaje Lady Pank

11 września 1981 roku w Warszawie z inicjatywy Jana Borysewicza i Andrzeja Mogielnickiego powstała grupa Lady Pank.

Początkowo grupa nosiła nazwę Żużel, by w sierpniu 1982 roku zmienić nazwę na Lady Pank.
Pierwsza piosenka i zarazem pierwszy przebój grupy autorstwa Borysewicza "Mała Lady Pank" został zarejestrowany w krakowskim studiu Teatru STU z towa­rzyszeniem muzyków sesyjnych Andrze­jw Dylewskiego (perkusja) i Wojciecha Bruślika (gitara basowa). Przy wsparciu ze strony ówczesnego dyrektora Stołecz­nej Estrady, Stanisława Cejrowskiego, w 1982 roku skrystalizował się pierwszy skład Lady Pank: Jan Borysewicz (gitara prowadząca, wokal), Janusz Panasewicz (wokal), Edmund Stasiak (gitara}, Paweł Mścisławski (gitara basowa) i Jarosław Szlagowski (perkusja). Panasewicz trafił do Lady Pank po odbyciu służby wojsko­wej, a Mścisławski i Szlagowski z zespo­ łu Oddział Zamknięty. W tym składzie nagrano pierwszą płytę, zatytułowaną "Lady Pank". Promujące ją piosenki "Kry­zysowa narzeczona", "Vademecum skau­ta", "Mniej niż zero", "Zamki na piasku", czy "Wciąż bardziej obcy" zdobyły dużą popularność. Po premierze płyty Lady Pank ruszyli w trasę koncertową, w ramach której zagrali kilkaset koncertów w całej Polsce.
W 1984 roku ukazał się kolejny album "Ohyda", z którym grupa odbyła trasę po Stanach Zjednoczonych. W 1986 roku ukazała się płyta "LP 3", a dwa lata pózniej "Tacy sami". W 1989 roku zadebiutował nowy skład Lady Pank: Jan Borysewicz, Janusz Panasewicz, Jarosław Szlagowski, Piotr Urbanek i Kostek Joriadis (m.in. Papa Dance, Maanam, Bajm). Dwa lata później premierę miała kompilacja najwięk­szych przebojów zespołu, "The Best Of Lady Pank". W tym samym roku grupa zawiesiła działalność. Lady Pank powrócili na scenę w 1992 roku w całkiem nowym składzie Andrzejem Łabędzkim (gitara), Krzysztofem Kielisz­kiewiczem (gitara basowa) i Kubą Jabłoń­skim (perkusja), by nagrać płytę "Nana". W 1996 roku zespół wydał dwie płyty "Międzyzdroje" i "Zimowe Graffiti". Rok pózniej ukazuje się płyta "Łowcy głów". Rok 1999 przyniósł nowy kontrakt fonograficzny z wytwórnią Zic Zac BMG, dla której Lady Pank zarejestrował płytę koncertową. Nagrania miały miejsce w krakowskim klubie "FM". We wrześniu następnego roku ukazała się kolejna płyta grupy, "Nasza reputacja". Album miał. premierę w 18. rocznicę powstania zespołu. Jesienią odbyła się klubowa trasa koncertowa, w ramach której Lady Pank zagrał w 13 miastach w Polsce. W czerwcu 2002 roku na półki sklepowe tra­fiła druga kompilacja największych prze­bojów grupy. Na albumie znalazły się też dwie nowe kompozycje, do których tek­sty napisał Andrzej Mogielnicki, który po 15 latach wznowił współpracę. z zespo­łem. W sierpniu 2002 roku premierę miała płyta z muzyką do filmu "E=mc2", którą skomponował Borysewicz. Rok później ukazał się krążek "Borysewicz-Kukiz", nagrany w duecie z Pawłem Kukiem, wo­kalistą grupy Piersi. Płyta pokryła się platyną, a promujący ją singel "Bo tutaj jest jak jest" był częstym gościem w sta­cjach radiowych i telewizyjnych. Duet, wraz z Lady Pank, po raz kolejny poje­chał z koncertami do Stanów. W czerw­cu 2004 roku zadebiutował krążek "Teraz Lady Pank". To kolejny album, do którego teksty napisał Andrzej Mogiel­nicki. Promująca go piosenka "Stacja Warszawa", wraz z towarzyszącym tele­dyskiem, odniosła spory sukces w Polsce.
W 2007 roku ukazała się kolejna płyta - "Strach się bać". 20 czerwca 2011 roku ukazał się album "Maraton". Wydawnic­two promował utwór "Dziewczyny dzi­siaj z byle kim nie tańczą". Rok 2012 to dla grupy wyjątkowy okres - Lady Pank obchodził 30. lecie działalności.
Dyskografia:
Lady Pank (1983)
Ohyda (1984)
Drop Everything (1985)
LP3 (1986)
O dwóch takich, co ukradli księżyc
(1986)
O dwóch takich, co ukradli księżyc cz. 2
(1988)
Tacy sami (1989)
Zawsze tam, gdzie ty (1990)
Na na (1994)
Akustycznie: Mała wojna (1995)
Międzyzdroje (1996)
Zimowe graffiti (1996)
W transie (1997)
Łowcy głów (1998)
Koncertowa (1999)
Nasza reputacja (2000)
Teraz (2004)
Strach się bać (2007)
Maraton (2011)

Źródło: Historia Polski dzień po dniu

Komentuj

Zaloguj się, by skomentować